Anorawxia
#(RESTRICTED ) The Taqwacores film review
Posted on Thursday, March 1, 2012 at 5:52 PM \\
0Com ment(s) Written By: Annika

baek.. baek.. sebelom korang BOMB aku dgn segala persoalan tentang image kt atas ni, chillex k.. hahaha.. bia aku explain dlu.. :D ngeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee......................

citer die aku tgh cari movie kt youtube.. tp haram suma dah x leh nk open.. cisss... makanya, aku x terus putus asa.. search punya search terjumpa aku 1 snippet tentang filem ni.. bertajuk muslim punk-call for prayer with guitar kot rasanya.. alahh... korang google je la eh... heheehhehe

at first aku x paham lg bunyik gitar tu.. tgk 2 3 kali bru aku paham.. rupa2nya bunyik gitar tuh alunan bunyi azan.. perrrggghhh... aku agak tertarik gak la dgn ayat ni:

"remember, you're Muslim too. but are you??"

aku dgn sepantas kilatnya donload film tuh la ape lg.. ggagagaaga.. don't worry.. aku bukan punk, skinhead, straight-edger etc tu suma.. aku hanya insan biasa yg suka music.. *sape x suka kn??

seriously, aku harap citer sebegini di banned kn kt malaysia ni.. haha.. bukan ape.. bercanggah dgn adat, agama, kepercayaan, budaya dan isu kesensitiviti kita.. 
tapi berpijak di bumi yang nyata ini ataupun secara realitinya ini lah budaya yg berleluasa di negara kita jgk.. korang sendiri tengok, sendiri nilai la ye.. maleh den nk huraikan.. hewhewwhewww...

ape???? korang x setuju?? x pe.. itu pendapat aku. aku perhati lalu analisis apa yg aku nampak je. :)

filem ni sekadar meluahkan apa yg dia rasa je ataupun suara komuniti mereka. cuma jangan cepat terpengaruh dengan apa yg kita tengok.. yang baik dijadikan teladan yang buruk dijadikan sempadan. kita berpegang dgn kepercayaan kita yang 1.

dan aku bagi DOUBLE THUMBS UP kt filem ni sebab Micheal Muhammad Knight sangat berani menulis kisah ni. :)

so lastly aku nk bg korang baca dlu sinopsis cter ni: (sumber: wikipedia)


Yusef, a first-generation Pakistani engineering student, moves off-campus with a group of Muslim punks in Buffalo, New York. His new "un-orthodox" house mates soon introduce him to Taqwacore- a hardcore, Muslim punk rock scene that only exists out west. As the seasons change, Taqwacore influences the house more and more. The living room becomes a mosque during the day, while it continues to host punk parties at night. Ultimately, Yusef is influenced by Taqwacore too, as he begins to challenge his own faith and ideologies. The Taqwacores deals with the complexities of being young and Muslim in modern-day America. Written by Eyad Zahra