Anorawxia
#cara penjagaan muka (combination skin type). PART2
Posted on Saturday, March 3, 2012 at 6:19 PM \\
0Com ment(s) Written By: Annika
sorry.. smalam nk update entry bleh plak dpt error saving n error 404. jadahnye.. mmg acc aku ni ade virus kot.. lantak die..hahahaha.. oleh kerana aktiviti semalam terbengkalai, haruslah aku sambungkn dari PART 1 ke part 2 ari ini jugak.. hikhok..


selalunye kalau kulit sensitip kne la pkai pencuci muka sensitip kan?? yg oily kne la pkai t3 ke.. oxy ke... kan.. tapi cam ne dgn combination skin??

apa jadahnya combination skin tuh??
 combination skin tuh adalah gabungan kulit antara oily dgn dry ke atau, oily dgn sensitip ke ataupon ape2 je la yg boleh digabungkn.. hahaha.. tp ari ni aku nk citer pasal combination skin; type oily dan dry..

macam mana nak kesan dimana oily dan dimana dry?
yg bahagian dry tuh slalunya kt area pipi sampai sekitar dagu.. tp ikut org jgk. ada yg kadang2 oily part dia kt pipi, dry skin dia kt hidung.. tp mostly kita org malaysia ni oily part konfem kt dahi n hidung dan sekitar hidung kn?? haaa... besa la teww... saya pon sama.. hewhewww..

produk ape nk kna beli untuk jaga  kecantikan muka?
ni yg rumit sket ni.. harap besabar yee.. baca sampai abeh tau.. kih3.. yg penting korang kne ade bahan2 ni:

-2 jenis cleanser [milk cleanser & foam wash]( remove makeup)
-toner (remove oils)
-exfoliater (remove dead cells)
-moisturizer (restore moisture)
 jangan terkejut!! mmg kna pkai dua cleanser pon utk kesyahduan wajah.. sayangilah wajah anda.. hikhok..

cara2 penjagaan muka routine:
-waktu pagi tu seeloknya pkai la faom wash. most recommend tea tree foam wash la.. tp ikut keserasian kulit korang jgk yee.. jgn maen hentam. :)
-waktu mlm plak, cuci plak pkai milk cleanser utk restore blek moisture kulit tuh..
-yg toner plak, korang kne apply kt bahagian oily tuh untuk tutup pores dan utk buang minyak berlebihan..
-exfoliater plak untk buang dead cells. kt bahagian dryness tu yg bnyk dead cells. tu yg menyebabkan kulit kita bertampung bila pkai bedak. atau kata lain flaky. hahahaa.. yg ni korang kne pkai ke seluruh muka tp concentrate kt bahagian kering tu yee..
-lepas apply exfoliater tu terus pakai moisturizer. apply seluruh muka. rilek 5 minit sat. pastu bru basuh.. ikut korang la nk basuh dgn cuci muka ke or air suam. kulit kita berbeza2 so. kne jga trial n error untuk dapatkan hasil yg mmmmppppppphhhhhhhh. :)


*tips: kalau dah basuh tp still ada minyak, just sapu pkai tisu. 

ok.. tamat sudah part 2.. penat bercakap ni.. gagagaga... so bg sape2 yg terlepas part 1 bleh la baca kt sini ye..

PART 3 akan ada cara pengunaan mask dan makeup foundation untuk combination skin.
stay tune tau.. lalalalaalalaa